Przepisy z podróży
1. Placki chapati i sos Firinda – UGANDA
Placki chapati
- 250 gram mąki pszennej
- 2 łyżki masła lub margaryny lub oleju
- łyżeczka soli
- woda
Zagnieść ciasto tak, by się nie lepiło do rąk. Zrobić z tego kule o 10 cm średnicy, rozwałkować na cieniutkie okrągłe placki i piec na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony.
Powinno wyjść podobne jak tortilla tylko twardsze i chrupiące.
Sos Firinda
- 250 gram suchej białej fasoli
- 4 łyżki masła lub margaryny lub oleju
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki soli
Ugotować 250 gram białej fasoli do miękkości. Jak wystygnie to obrać ze skórki. Następnie rozgniesc widelcem. W garnku rozpuścić 4 łyżki masła lub margaryny lub oleju. Dodać szklankę wody i pół łyżeczki soli. Dodać rozgnieciona fasolę. Jak się składniki połączą to mieszać by się zagotowało i by wyszła z tego gęsta zupa.
Chapati z sosem Firinda to pyszne zestawienie
2. Pierogi Momo – NEPAL
Z podanych składników wyjdzie około 50 sztuk
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
- 1,5 kg mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju, do smażenia mięsa
- 1 szklanka posiekanej kolendry lub pietruszki
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 4 posiekane cebulki dymki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1-3 posiekane papryczki chili
- 1 łyżka utartego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
- ½ szklanki wody
WYKONANIE:
- Ciasto: W misce połączyć mąkę i sól. Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie odrobinę wody w temperaturze pokojowej. Mieszać i dodawać wodę małymi porcjami. Następnie zagnieść. Po zagnieceniu ciasto powinno być elastyczne. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać odrobinę wody, jeżeli klei się do rąk – dodać więcej mąki.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. - Nadzienie: w dużej misce wymieszać wszystkie składniki i 1/2 szklanki wody. Przykryć miskę i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- Następnie lepimy pierogi. Tutaj instruktarz 😊 https://www.youtube.com/watch?v=P9MiZsXpgxA
Inspiracja do przepisu pochodzi z: https://www.studniamiodu.pl/2014/05/nepalskie-pierozki-momo-z-miesem.html – Dziękujemy!
3. Aloo Gobi Masala – INDIE
Aloo gobi masala – czyli kalafior z ziemniakami w aromatycznym sosie
Składniki:
- kalafior 1 średnia główka
- ziemniaki ok. 5 sztuk
- cebula 2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- kolendra lub pietruszka do posypania ew. papryka chilli (świeża lub suszona) do smaku
- zielony groszek mrożony (ew. z puszki) 1 szklanka
- mleczko kokosowe
- koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
- curry w proszku 1 łyżeczka
- garam masala 1 łyżeczka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- sól do smaku
- olej do podsmażenia
- ew. sok z cytryny do polania
Wykonanie: W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę i czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodaję przyprawy (kolendrę miażdżę w moździerzu lub tłuczkiem) i podsmażam przez chwilę, mieszając. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielonego na małe różyczki kalafiora. Podlewam 1/2 szklanki wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mieszam od czasu do czasu. W razie konieczności dodaję więcej wody. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i groszek oraz mleczko kokosowe. Solę do smaku. Na talerzu posypuję natką kolendry lub pietruszki i polewam sokiem z cytryny.
4. Banana bread – chlebek bananowy – USA
“Banana bread’”jest jednym z najbardziej popularnych słodkich chlebków w Stanach Zjednoczonych. Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny, słodszy, często używa się też przypraw, by wzmocnić jego smak. To po prostu słodkie ciasto bananowe. Z pewnością plusem jest fakt, że banany są obecnie dostępne praktycznie przez cały rok. Chlebek bananowy jest szybki w przygotowaniu, a zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej. Różne wariacje tego chlebka zezwalają na dodatki w postaci owoców (rodzynki, żurawina), orzechów czy czekolady. Może być mrożony przez dłuższy okres czasu.
– tylko 15 minut szykowania
– nie musisz nawet używać miksera
– bez ubijania osobno białka
– ciasto, które zawsze się udaje
Składniki:
- 3 lub 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione (można zmiksować)
- 1/3 kostki masła – około 70 g, roztopionego (używam oleju z pestek winogrona)
- 3/4 szklanki cukru (używam mniej, chlebek jest dość słodki)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (daję 1 szklankę pszennej i 3/4 szklanki razowej)
Do chlebka z orzechami dodajemy 3/4 szklanki posiekanych orzechów (najczęściej dodaję migdały lub mieszankę migdałów z suszonymi owocami)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cukier i sodę oczyszczoną wymieszać i odłożyć.
W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem), lekko roztrzepane jajko. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i cukrem. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem/olejem. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.
Smacznego!
Dołącz do serii spotkań PODRÓŻE
W tej serii spotkań podróżujemy od Europy, przez Amerykę, Azję i Afrykę. Spotykamy się z cudownymi dziewczynami, które opowiadają swoje historie życia. Dołącz! https://dziewczynysiespotykaja.pl/PODROZE/