Przepisy z podróży

chapati i firinda

1. Placki chapati i sos Firinda – UGANDA

Placki chapati

  • 250 gram mąki pszennej
  • 2 łyżki masła lub margaryny lub oleju
  • łyżeczka soli
  • woda

Zagnieść ciasto tak, by się nie lepiło do rąk. Zrobić z tego kule o 10 cm średnicy, rozwałkować na cieniutkie okrągłe placki i piec na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony.

Powinno wyjść podobne jak tortilla tylko twardsze i chrupiące.

Sos Firinda

  • 250 gram suchej białej fasoli
  • 4 łyżki masła lub margaryny lub oleju
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki soli

Ugotować 250 gram białej fasoli do miękkości. Jak wystygnie to obrać ze skórki. Następnie rozgniesc widelcem. W garnku rozpuścić 4 łyżki masła lub margaryny lub oleju. Dodać szklankę wody i pół łyżeczki soli. Dodać rozgnieciona fasolę. Jak się składniki połączą to mieszać by się zagotowało i by wyszła z tego gęsta zupa.

Chapati z sosem Firinda to pyszne zestawienie

2. Pierogi Momo – NEPAL

Z podanych składników wyjdzie około 50 sztuk

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 1,5 kg mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju, do smażenia mięsa
  • 1 szklanka posiekanej kolendry lub pietruszki
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 4 posiekane cebulki dymki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1-3 posiekane papryczki chili
  • 1 łyżka utartego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • ½ szklanki wody

WYKONANIE:

  1. Ciasto: W misce połączyć mąkę i sól. Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie odrobinę wody w temperaturze pokojowej. Mieszać i dodawać wodę małymi porcjami. Następnie zagnieść. Po zagnieceniu ciasto powinno być elastyczne. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać odrobinę wody, jeżeli klei się do rąk – dodać więcej mąki.
    Przełożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.
  2. Nadzienie: w dużej misce wymieszać wszystkie składniki i 1/2 szklanki wody. Przykryć miskę i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Następnie lepimy pierogi. Tutaj instruktarz 😊 https://www.youtube.com/watch?v=P9MiZsXpgxA
    Inspiracja do przepisu pochodzi z: https://www.studniamiodu.pl/2014/05/nepalskie-pierozki-momo-z-miesem.html – Dziękujemy!

3. Aloo Gobi Masala – INDIE

Aloo gobi masala – czyli kalafior z ziemniakami w aromatycznym sosie

Składniki:

  • kalafior 1 średnia główka
  • ziemniaki ok. 5 sztuk
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • kolendra lub pietruszka do posypania ew. papryka chilli (świeża lub suszona) do smaku
  • zielony groszek mrożony (ew. z puszki) 1 szklanka
  • mleczko kokosowe
  • koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • garam masala 1 łyżeczka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • olej do podsmażenia
  • ew. sok z cytryny do polania

Wykonanie: W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę i czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodaję przyprawy (kolendrę miażdżę w moździerzu lub tłuczkiem) i podsmażam przez chwilę, mieszając. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielonego na małe różyczki kalafiora. Podlewam 1/2 szklanki wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mieszam od czasu do czasu. W razie konieczności dodaję więcej wody. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i groszek oraz mleczko kokosowe. Solę do smaku. Na talerzu posypuję natką kolendry lub pietruszki i polewam sokiem z cytryny.

4. Banana bread – chlebek bananowy – USA

“Banana bread’”jest jednym z najbardziej popularnych słodkich chlebków w Stanach Zjednoczonych. Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny, słodszy, często używa się też przypraw, by wzmocnić jego smak. To po prostu słodkie ciasto bananowe. Z pewnością plusem jest fakt, że banany są obecnie dostępne praktycznie przez cały rok. Chlebek bananowy jest szybki w przygotowaniu, a zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej. Różne wariacje tego chlebka zezwalają na dodatki w postaci owoców (rodzynki, żurawina), orzechów czy czekolady. Może być mrożony przez dłuższy okres czasu.


– tylko 15 minut szykowania
– nie musisz nawet używać miksera
– bez ubijania osobno białka
– ciasto, które zawsze się udaje

Składniki:

  • 3 lub 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione (można zmiksować)
  • 1/3 kostki masła – około 70 g, roztopionego (używam oleju z pestek winogrona)
  • 3/4 szklanki cukru (używam mniej, chlebek jest dość słodki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  i 1/2 sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (daję 1 szklankę pszennej i 3/4 szklanki razowej)

Do chlebka z orzechami dodajemy 3/4 szklanki posiekanych orzechów (najczęściej dodaję migdały lub mieszankę migdałów z suszonymi owocami)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cukier i sodę oczyszczoną wymieszać i odłożyć.

W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem), lekko roztrzepane jajko. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i cukrem. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem/olejem. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.

Smacznego!

Dołącz do serii spotkań PODRÓŻE

W tej serii spotkań podróżujemy od Europy, przez Amerykę, Azję i Afrykę. Spotykamy się z cudownymi dziewczynami, które opowiadają swoje historie życia. Dołącz! https://dziewczynysiespotykaja.pl/PODROZE/

Przepisy z podróży
Przewiń do góry